یکی از مهمترین اقداماتی که مسافران پیش از انجام سفرهای خارجی باید انجام دهند پرداخت عوارض خروج از کشور است. این موضوع سوالات مختلفی را در ذهن مسافران ایجاد کرده است. لازم است اشاره کنیم که عوارض خارج از ایران تنها برای سفرهایی هوایی نیست و تمامی افرادی که قصد سفر از راههای زمینی و دریایی را دارند نیز موظف به پرداخت این عوارض هستند. اگر شما نیز به اهداف مختلفی چون گردشگری، زیارتی، سیاحتی و … قصد سفر به خارج از کشور دارید پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله از ملی چارتر با ما همراه باشید.
عوارض خارج از کشور چیست؟
عوارض خروج از کشور Departure Tax در واقع مبلغی است که همه مسافران حتی افراد زیر دو سال نیز باید پیش از خروج از مرز پرداخت نمایند و مقدار آن برایشان محاسبه میگردد. قانون پرداخت عوارض خروج از کشور از سال ۱۳۶۴ تصویب شده و در ایران به اجرا درآمده است. اما از سال ۱۳۹۸ این مبلغ به عنوان مالیات خروج از کشور از تمامی مسافران دریافت میگردد.
این مبلغ بهطور مستقیم به حساب دولت واریز میشود و سازمان گردشگری تنها سهم کوچکی در آن دارد. بخش دیگری از این عوارض نیز برای بازسازی و بهسازی روستاهای مرزی کشور مورد استفاده قرار میگیرد. این عوارض باید در تمامی سفرهای زمینی، دریایی و هوایی پیش از اقدام برای دریافت ارز مسافرتی پرداخت شود. مسافر باید برگه پرینت عوارض خروج را به همراه داشته باشد تا بتواند ارز مسافرتی دریافت کند.
میزان مبلغ عوارض خروج از کشور هر ساله توسط دولت تعیین میشود و به تصویب مجلس شورای اسلامی میرسد. این مبلغ هر ساله تغییر میکند و ارتباطی با تحصیلات، محل زندگی، اقامت متقاضی در خارج از کشور ندارد. اما وابسته به مرزی که از آن میخواهد برای خروج استفاده کند و همچنین تعداد سفرهای فرد میباشد. این قانون دارای معافیتهایی نیز میباشد که در ادامه بیشتر به بررسی آنها میپردازیم.
مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ چگونه محاسبه میشود؟
همانطور که اشاره شد هر ساله مبلغ عوارض خروج از کشور از سوی دولت تعیین میشود. پرداخت عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۱ برخلاف تصور بسیاری از افراد که فکر میکردند رقمی میلیونی است با مبلغ عوارض سال گذشته تفاوت چندانی نداشت. لازم به ذکر است افرادی که در یک سال شمسی چند بار قصد خروج از کشور را دارند باید به ازای هر سفر بیشتر از دفعه اول بپردازند. البته از دفعه سوم به بعد این مبلغ ثابت بوده و دیگر روند تصاعدی ندارد.
توجه داشته باشید که در سفرهای خارجی خود حتما فیش عوارض خروج از کشور را به همراه داشته باشید تا بتوانید آن را به پلیس گذرنامه در فرودگاه تحویل دهید. در سال ۱۴۰۱ کمترین میزان عوارض خروج از کشور متعلق به سفر مسافرین مرزنشین بود که مرز زمینی و دریایی را به قصد خروج از کشور استفاده مینمود. از اینرو زائرانی که از مرز زمینی و دریایی عازم عتبات عالیات شوند در مقایسه با سایر مسافران در سال ۱۴۰۱ باید عوارض خروج از کشور کمتری را بپردازند.
در نتیجه میتوان گفت که این عوارض برای مسافرین اربعین حسینی سال ۱۴۰۱ برای بار اول ۱۲۵ هزار ریال، بار دوم ۱۵۰ هزار ریال و برای بار سوم به بعد نیز ۱۵۰ هزار ریال تعیین شده است. اما مسافران عادی که میخواهند از یکی از مرزهایی زمینی، هوایی و یا دریایی در سال ۱۴۰۱ از کشور خارج شوند باید برای بار اول مبلغ ۴ میلیون ریال بپردازند.
مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای مسافر عادی
- مبلغ عوارض خروج از کشور از کلیه مرزها در سال ۱۴۰۱ برای مسافر عادی بار اول: ۴ میلیون ریال
- مبلغ عوارض خروج از کشور از کلیه مرزها در سال ۱۴۰۱ برای مسافر عادی باردوم : ۶ میلیون ریال
- مبل مبلغ عوارض خروج از کشور از کلیه مرزها در سال ۱۴۰۱ برای مسافر عادی بار سوم و به بعد: ۸ میلیون ریال
مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای زائر حج تمتع
- مبلغ عوارض خروج از کشور از کلیه مرزها در سال ۱۴۰۱ برای زائر حج تمتع بار اول سفر: ۱ میلیون و ۳۲۰ هزار ریال
- مبلغ عوارض خروج از کشور از کلیه مرزها در سال ۱۴۰۱ برای زائر حج تمتع بار دوم سفر: 1 میلیون و ۹۸۰ هزار ریال
- مبلغ عوارض خروج از کشور از کلیه مرزها در سال ۱۴۰۱ برای زائر حج تمتع بار سوم و به بعد: ۲ میلیون و ۶۴۰ هزار ریال
مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای ( زائر حج عمره)
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای زائر حج عمره بار اول: ۱ میلیون و ۳۲۰ هزار ریال
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای زائر حج عمره بار دوم سفر: ۱ میلیون و ۹۸۰ هزار ریال در تمامی مرزها
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای زائر حج عمره بار سوم و به بعد: ۲ میلیون و ۶۴۰ هزار ریال در تمامی مرزها
مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای زائر عتبات عالیات در ( مرزهای هوایی، مرز زمینی و دریایی)
مرز هوایی:
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای زائر عتبات عالیات بار اول سفر: ۳۷۵ هزار ریال
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای زائر عتبات عالیات بار دوم سفر: ۴۵۰ هزار ریال
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای زائر عتبات عالیات بار سوم و به بعد: ۴۵۰ هزار ریال
مرز زمینی و دریایی:
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای زائر عتبات عالیات بار اول سفر: ۱۲۵ هزار ریال
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای زائر عتبات عالیات باردوم سفر: ۱۵۰ هزار ریال
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای زائر عتبات عالیات بار سوم و به بعد سفر: ۱۵۰ هزار ریال
مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای مسافر مرزنشین در ( مرزهای هوایی، مرز زمینی و دریایی)
مرزهوایی:
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای مسافر مرزنشین بار اول سفر: ۷۵۰ هزار ریال
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای مسافر مرزنشین بار دوم سفر: ۶ میلیون ریال
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای مسافر مرزنشین بار سوم و به بعد سفر : ۸ میلیون ریال
مرز زمینی و دریایی:
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای مسافر مرز نشین بار اول: ۲۵۰ هزار ریال
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای مسافر مرزنشین بار دوم: ۶ میلیون ریال
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای مسافر مرزنشین بار سوم و به بعد: ۸ میلیون ریال
مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ برای تیمهای ملی ایران
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ تیمهای ملی برای بار اول: ۲ میلیون و ۶۴۰ هزار در تمامی مرزها
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ تیمهای ملی ایران برای بار دوم: ۲ میلیون و ۶۴۰ هزار ریال در تمامی مرزها
- مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱ تیمهای ملی ایران برای بار سوم و به بعد: ۲ میلیون و ۶۴۰ هزار ریال در تمامی مرزها
لازم به ذکر است این نرخها برای پرداخت عوارض خروج از کشور برای سال ۱۴۰۲ شمسی ممکن است ثابت باشد و یا با چند درصد افزایش قیمت همراه گردد. در صورت افزایش قیمت دلار عوارض نیز در سال ۱۴۰۲ افزایش بیشتری پیدا میکند و در نهایت هزینه تمام شده سفر نیز بیشتر خواهد شد. عوارض خروج از کشور از مرزهای زمینی برای سفرهای زیارتی کمتر از سایر سفرها است. ازاینرو میتوان گفت این روش مسافرتی مقرونبهصرفهتر از سایر روشها محسوب میشود.
میزان عوارض خروج از کشور برای کودکان
یکی از سوالات پرتکرار اکثر مسافران این است که پرداخت عوارض خروج از کشور مشمول حال کودکان نیز میشود یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که قانون هیچگونه تفاوتی را میان مبلغ عوارض خروج از کشور بزرگسالان و کودکان (شهروندان زیر ۱۸ سال) قائل نشده است. ازاینرو نمیتوانید برای عوارض خروج از کشور کودکان خود از تخفیفی استفاده کنید. تنها میتوانید با استفاده از تخفیفهای خرید بلیط هواپیما و رزرو هتل در سفرهای خارجی هزینههای سفر خود را کاهش دهید.
بنابراین مبلغ پرداخت عوارض خروج از کشور کودکان با بزرگسالان در سال ۱۴۰۱ یکسان است. ازاینرو بر اساس هزینههای اعلام شده باید پرداخت عوارض کودکان را انجام دهید تا بتوانید از مرزهای کشور خارج شوید. بهطورکلی برای هر کد ملی و بلیط پرواز باید عوارض خروج از کشور پرداخت شود و امکان پرداخت آن به صورت اقساطی فراهم نمیباشد.
پرداخت عوارض خروج از کشور برای دانشجویان
روشهای مختلفی وجود دارد که از طریق آنها میتوان از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف گردید. از جمله گروههایی که موفق به اخذ معافیت از پرداخت عوارض در سفر به خارج از کشور میشوند دانشجویانی هستند که برای ادامه تحصیل به دیگر کشورها سفر میکنند. البته تنها دانشجویانی که در سامانه مشارکت دانشجو نشا ثبت نام میکنند میتوانند از این معافیت بهرهمند شوند. این سامانه همچنین موظف به پرداخت ارز دانشجویی به دانشجویان نیز میباشد.
چه گروههایی معاف از پرداخت عوارض خروج از کشور هستند؟
- دانشجویانی که با استفاده از مجوز تحصیلی در کشورهای دیگر زندگی میکنند ( در صورتی که بیشتر از ۳ ماه میان سفرهای آنها فاصله باشد).
- خدمه پرواز و خدمه کشتیهای مسافربری و تجاری
- جانبازان و بیمارانی که برای درمان و با اخذ مجوز به سایر کشورها سفر میکنند. ( همراه بیمار از تخفیف ۴۰ تا ۶۰ درصدی برخوردار خواهد شد.
- ایرانیان مقیم کشورهای خارجی که کارنامه شغلی از طرف وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دارند.
- افراد با گذرنامه سیاسی
نحوه پرداخت عوارض خروج از کشور
برای پرداخت عوارض خروج از کشور روشهای مختلفی وجود دارد که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
پرداخت از طریق شعب بانک ملی ایران:
این روش تا قبل از سال ۱۳۹۷ در دسترس بود و از سال ۱۳۹۷ به بعد پرداخت عوارض خروج از کشور فقط از طریق شعب ارزی بانک ملی ایران امکانپذیر است.
پرداخت در فرودگاه:
از این روش همیشه میتوان استفاده نمود اما باتوجهبه وقتگیر بودن آن بهتر است که سایر روشها را انتخاب کنید.
پرداخت از طریق ATM:
دستگاههای خودپرداز GSS دستگاههای خودپرداز غیرنقدی هستند که در فرودگاههای مختلف جهت پرداخت عوارض قرار داده شدهاند و میتوانید از آنها استفاده کنید.
پرداخت با کارتخوان پرداخت الکترونیک سداد:
باتوجهبه متصل بودن دستگاههای کارتخوان به سامانه پلیس گذرنامه مسافران میتوانند پرداخت عوارض را از طریق دستگاههای کارتخوان سداد نیز انجام دهند.
پرداخت به صورت آنلاین:
از سال ۱۳۹۵ به بعد پرداخت الکترونیکی عوارض از طریق سامانه آنلاین پرداخت عوارض خروج از کشور ( سامانه پرداخت الکترونیکی سداد) نیز فراهم شده است.
پرداخت با اپلیکیشن ایوا IVA:
با استفاده از اپلیکیشن ایوا مسافران میتوانند بهراحتی از طریق موبایل عوارض خروج از کشور خود را پرداخت کنند.
جمع بندی
همانطور که اشاره شد یکی از مراحلی که پیش از سفر به خارج از کشور از هر یک از مرزهای زمینی، دریایی و هوایی که مسافران باید انجام دهند پرداخت عوارض خروج از کشور است. میزان این هزینه باتوجهبه تعداد دفعات سفر و مرز انتخابی متفاوت است. بهتر است که پرداخت عوارض را از چند روز پیش از سفر انجام دهید تا در روز سفر و ارائه بلیط با مشکلی مواجه نشوید و بتوانید سفری بدور از استرس و لذتبخش را تجربه کنید.
بلیط سفر خود را از سامانه رزرواسیون آنلاین بلیط پرواز سیستمی و چارتری ملی چارتر تهیه نمایید. بهترین خطوط پروازی با کمترین قیمت را در ملی چارتر ببینید.
سوالات متداول
آیا کودکان از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند؟
خیر بر اساس قانون هیچگونه تفاوتی میان افراد زیر ۱۸ سال (کودکان) و بزرگسالان برای پرداخت عوارض وجود ندارد و به صورت یکسان میباشد.
آیا مبلغ پرداخت شده عوارض خروج از کشور دارای اعتبار زمانی است؟
بله در صورتی که سفر مسافر به خارج از کشور به هر علتی لغو شود عوارض خروج از کشوری که پرداخت نموده است تنها تا ۲۹ اسفند همان سال دارای اعتبار میباشد و حق استفاده از آن را دارد. اما اگر در سال آینده برای سفر به خارج از کشور اقدام کند این رسید پرداخت فاقد اعتبار است و باید مجددا هزینه عوارض خروج از کشور را پرداخت نماید.
آیا میتوان پرداخت عوارض خروج از کشور خانوادگی را به صورت اقساطی پرداخت نمود؟
خیر، امکان پرداخت عوارض خروج از کشور به صورت اقساطی وجود ندارد.
برای پرداخت عوارض خروج از کشور چه مدارکی مورد نیاز است؟
برای پرداخت عوارض مسافران به مدرک خاصی نیاز ندارند و با در دست داشتن کارت عابر بانک عضو سامانه شتاب میتوانند نسبت به پرداخت عوارض اقدام کنند.
دیدگاهتان را بنویسید